donderdag, maart 23, 2006

gepolierde beton


Immer geïnteresseerd in de ethymologische zijde van het hele klussersverhaal gingen we, ten bate van de volksmond, op zoek naar de echte oorsprong van het zogenaamde "polieren" van beton. Een aantal, ietwat vrije, asociaties brachten ons bij evenveel gedachtengangen, bruin weliswaar en eveneens met dringendheid wit te schilderen. Een kort voorbeeld:

Het hout van de populier (poplier, polier) is zowat het snelst en dus slechts brandende dat een mens zich kan inbeelden, populier wordt ook canada genoemd, in combinatie met populair (een andere mogelijkse door lokaal dialect geïnspireerde uitspraak van populier) brengt ons dat tot de in Canada populaire daad van het vissen.

De echtheid van de waarheid is dikwijls ondoorgrondelijk, doch kunnen we met een kwaal van zekerheid zeggen dat de oorspronkelijkheid van het woord polieren, het glad maken van met name betonvloeren in een eerder vroeg stadium der verbouwwerken, komt van de volkse gewoonte om op de boederie een simpel, nonchalant gestort buitenvloertje te laten belopen door kippen (poulets, polier) om het aldus door middel van gescharrel en gepik zo glad als een palingvis te maken. Ondertussen werden mechanische vlinders gefabriceerd om enerzijds de link naar het dierenrijk niet te verliezen en anderzijds niks.

Graag gedaan.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

bullshit factor 10. komt zeker van de po-vlakte, po-lieren, vlak maken.

gasten toch

Anoniem zei

versteh es nicht. nichts.